Follow my blog with Bloglovin

Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje?

Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje?

 

fullsizeoutput 151d - Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje?

Laatst zat ik op de fiets. Ik reed naar huis nadat ik ergens een yogales had gegeven. Al fietsend overdacht ik mijn huidige werkende leven. Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik van een baan als arbeidsrechtjurist ben overgestapt naar een baan als freelancer als manusje-van-alles. Ik dacht aan de moed die ik nodig hebt gehad om deze stap te zetten en ik voelde een groot gevoel van hoop in mijn buik opborrelen. De hoop dat ik een goed besluit heb genomen en dat ik op mijn pootjes terecht zal komen. Dit gevoel van hoop werd echter bruut weggedrukt door een stem die tegen mij zei “als je voor dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje”. Deze woorden werden thuis vaak tegen mij gezegd. Dat ik ineens aan deze woorden moest denken, kwam dan ook loeihard bij mij binnen.

Als je mij zou kennen 

Als je mij wat beter zou kennen, dan zou je weten dat ik niet onder de makkelijkste omstandigheden ben opgegroeid. In het huis waar ik op groeide was het helaas vaak niet fijn of veilig. De druk vanuit huis om het goed te doen op school was er niet. Toch ontdekte ik in de eerste klas van de middelbare school dat ik slimmer was dan ik dacht. Een CITO-toets heb ik nooit hoeven maken, waardoor ik pas tijdens het eerste leerjaar erachter kwam dat ik slim genoeg was om naar het VWO te gaan.

Goed mijn best doen

Ondanks de lastige situatie thuis, is school altijd het belangrijkste geweest. Ik was mij ervan bewust dat het goed doen op school een ticket kon zijn om uit de wereld te stappen waar ik uit kom. Door mijn diploma te halen en te studeren kon ik later een leven voor mijzelf creëren dat beter was dan het leven dat ik had als kind.

Er werd gezegd: “als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje”

Mijn drang om te studeren en iets goed voor mijzelf op te bouwen, werd thuis niet begrepen. Ik werd niet aangemoedigd om het goed te doen op school of om een goed bestaan voor mezelf op te bouwen. Sterker nog, als ik het aan de eettafel had over mijn dromen voor de toekomst dan werd er tegen mij gezegd “als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje”.

De drang om trots te kunnen zijn

Deze woorden raakten mij. Er werd niet geloofd dat ik een beter bestaan op kon bouwen. Dat ik, tegen alle verwachtingen in, slim leek te zijn werd vooral irritant gevonden. Ik liet me niet uit het veld slaan. Deze harde woorden stimuleerden mij om nog harder mijn best te doen en te laten zien dat dit dubbeltje een kwartje kon worden.

Ik was mij er namelijk heel goed van bewust dat veel van de kinderen die opgroeien in een situatie zoals ik, niet een carrière als advocaat nastreefden. Daarom was ik extra gemotiveerd om er echt iets van te maken voor mijzelf. Ik wilde er alles aan doen om trots op mezelf te kunnen zijn. Als ik advocaat zou zijn, dan was het voor iedereen in één oogopslag duidelijk, dat dit dubbeltje een kwartje is geworden.

Blijft dit dubbeltje toch een dubbeltje?

Advocaat ben ik uiteindelijk nooit geworden. Na een paar jaar als jurist te hebben gewerkt, kwam ik tot de conclusie dat het werk niet helemaal was wat ik ervan had gehoopt. Mijn hang naar veiligheid en status heb ik (deels) opgegeven door aan het werk te gaan als freelancer. Ondanks dat ik nu blijer ben dan toen, is mijn bestaan een stuk onzekerder.

Ik word daardoor regelmatig ’s nachts badend in het zweet wakker. Ik voel de angst dat mijn overstap uitloopt op een fiasco. Als dat gebeurt, dan ziet de toekomst er mogelijk niet rooskleurig uit. De juridische wereld is doorgaans niet erg vergevingsgezind. Goede kans dat ik daar niet naartoe terug kan. Wat ga ik dan doen? Dan blijft dit dubbeltje, misschien toch wel dubbeltje. Worst case scenario word ik zelfs een stuiver.

Niet meer dan m’n best

De twijfels die ik voel, ga ik geloof niet met dit artikel oplossen. Ondanks dat de pijnlijke woorden van vroeger nog door mijn oren suizen, blijf ik iedere dag mijn best doen om van dit dubbeltje een kwartje te maken. Meer dan mijn best kan ik niet doen. En net als toen ik vroeger was, moet ik nu ook maar vertrouwen op een goede afloop.

Is mijn verhaal herkenbaar voor jou of juist niet? Ik ben benieuwd!

Foto: Byjosechan

Volg:

27 Reacties

 1. Avatar for Eva 30 maart 2017 / 10:15

  Lieverd, je bent al een rijksdaalder! Geloof in jezelf. Alleen dat al is meer waard dan wat anderen tegen of over je zeggen. Ik herken je onveilige gevoel waarin je bent opgegroeid (helaas :-(). En ook ik heb lang de drang gehad om mezelf te bewijzen. Maar nu doe ik lekker de dingen die ik leuk vind! Liefs!

  • Avatar for Hailey 31 maart 2017 / 10:06

   Dankjewel voor je lieve woorden, Eva!Wat spijtig om te horen dat je het onveilige gevoel kent! Maar gelukkig heeft het je niet uit het veld geslagen! Ga zo door, lieverd! (En ik zo nog reageren op je Whatsapp ?

 2. Avatar for Suus
  Suus
  30 maart 2017 / 11:23

  Wat een prachtig persoonlijk verhaal en wat een moed om dit te delen met ons. De stap die je hebt genomen om te doen waar je echt gelukkig van wordt, is al een miljoen waard. Haal de kracht uit je mooie zelf!

  • Avatar for Hailey 31 maart 2017 / 10:08

   Dankjewel, lieve Suus! Lief van je! Ik blijf mijn best! ?

 3. Avatar for Geertruurzaam 30 maart 2017 / 11:27

  Andersom kan ook…
  Ik heb van huis uit alles meegekregen, zoveel kansen, dat ik nu besef dat ik ze lang niet allemaal heb gegrepen. Daar voel ik me best vaak schuldig over, ondanks dat ik nu doe wat ik graag doe.

  • Avatar for Hailey 31 maart 2017 / 10:10

   Dat is jammer om te horen! Ik denk niet dat jij je daar schuldig over hoeft te voelen. Als je opgroeit ben je er niet altijd van bewust van de kansen en mogelijkheden die je krijgt. Helemaal niet als het vanzelfsprekend is. Al doende leer je. Ik denk dat het uiteindelijk wel fijner opgroeien is met alle mogelijkheden! En ik lees dat het goed is gekomen. dat is het belangrijkste! <3

 4. Avatar for Chantal
  Chantal
  30 maart 2017 / 11:38

  Jeetje Lief, wat mooi en indrukwekkend geschreven. Krijg er kippenvel van. Mijndeur staat altijd open, maar dat weet je! Kus

  • Avatar for Hailey 31 maart 2017 / 10:16

   Dankjewel, lieverd! Dat weet ik moppie! Wel fijn om nog een keer te horen! Knuffel! ❤

 5. Avatar for Danielle
  Danielle
  30 maart 2017 / 12:35

  Pff jeetje. Iedere keer als je iets deelt van je jeugd schrik ik toch weer. Toen wij samen op de basisschool zaten en ook ieder pauze samen over het schoolplein struinden heb ik nooit gezien hoe moeilijk je het thuis hebt gehad, ik zag alleen maar een positief persoon. Zoals jij wilde ik ook graag zijn. Heel verdrietig om weer een klein stukje van je jeugd te lezen waarin je eigenlijk alleen stond. Maar je was en bent nu nog steeds een geweldig mooi mens die een enorm moedig besluit heeft genomen door je gevoel te volgen. En dat kunnen en durven maar weinig mensen. ❤

  • Avatar for Hailey 31 maart 2017 / 10:24

   Wow, Daan. Ik schiet helemaal vol van je woorden. Dankjewel! Ik heb als kind en tiener altijd mijn best gedaan om verborgen te houden wat er thuis aan de hand was. Dingen zoals mijn innige vriendschap met jou, hebben mij op de been gehouden. Dus dankjewel dat jij mijn vriendin wilde zijn en dat jouw gezin mij heeft laten zien hoe het ook kan zijn. Daar ben ik je eeuwig dankbaar voor! ?

 6. Avatar for Sophie 30 maart 2017 / 12:37

  Zo stom dat woorden van vroeger nu nog zo’n grote invloed op ons gedrag hebben, ik ken het ook. Ook tegen mij en mijn zusje werden gemene dingen gezegd, die nu nog af en toe in mijn hoofd spoken als ik ergens mee bezig ben. Dan voel ik me weer zo klein. Gelukkig is de relatie met mijn ouders nu verbeterd en heb ik hun alles vergeven (in mijn hoofd dan, want een gesprek hierover gaat niet gebeuren). Mijn advies: als je aan iets negatiefs denkt dat iemand ooit tegen je gezegd heeft: omarm die persoon in je gedachten. Dan klinkt misschien gek en wil je misschien helemaal niet doen, maar het werkt. Vroeger kon ik uren in mijn hoofd malen over kritiek en negatieve woorden die ooit tegen me gezegd zijn, nu omarm ik die persoon en ga ik weer verder met mijn leven.

  Ik weet dat jij dat ook kan, wellicht op je eigen manier, want look at you: je hebt al zoveel bereikt! 🙂

  • Avatar for Hailey 31 maart 2017 / 10:28

   Dankjewel, Sophie! Ik vind het zo knap van je dat jij zo omgaat met de dingen die met jou zijn gebeurd. Zo groots! Je advies zal ik onthouden en ik zal het proberen. Ik ben nog niet helemaal op een plek waar ik de mensen uit het verleden in gedachten kan omhelzen, maar het zal helend zijn op het moment dat ik dat wel kan. Dus ik zal dit onthouden. Dankjewel!

 7. Avatar for Kim 30 maart 2017 / 14:00

  Ik ben er even stil van. De herkenbaarheid is groot al dacht men bij mij altijd dat ik zwakbegaafd was. De bewijsdrang jaagde mij in een burn out. Nu 4 jaar later, blijkt dit mijn redding te zijn geweest. Ik ben ook zo blij met mijn eigen bedrijf. Alle stress mbt onzekerheid neem ik voor lief.

  I’ll rather hurt my face than that I have to deal with: what if?

  • Avatar for Hailey 31 maart 2017 / 10:32

   Wow, Kim! Dat zal ook niet makkelijk zijn geweest! Wel mooi om te lezen dat het je redding is geweest! Zelfs in het donker is er licht. Daar ben jij het bewijs van! And I love your quote! Prachtig!

 8. Avatar for Claire 30 maart 2017 / 16:15

  Wat een inspirerend verhaal Hailey! Ik heb zelf Theoretische Leerweg gedaan en wilde daarna DOLgraag naar HAVO. Mijn docenten dachten niet dat ik het kon. Gelukkig was er één docent die wel in mij geloofde en dankzij hem heb ik mijn havo diploma én heb ik binnenkort mijn hbo diploma <3 🙂 Wat goed dat jij ook zo goed hebt bewezen dat je het echt wel kan en méér dan een kwartje bent Hailey.

  • Avatar for Hailey 31 maart 2017 / 10:34

   Wow, Claire! Wat fijn dat die ene docent er voor je was! We hebben allemaal soms een held nodig! Prachtig om te horen dat jij dit hebt overkomen en binnenkort je HBO-diploma op zak hebt! You go girl!

 9. Avatar for Saskia
  Saskia
  30 maart 2017 / 17:11

  Jij een stuiver? Je hebt voor iets gekozen waar je gelukkig van wordt, dat is al meer dan 10 kwartjes waard! Het nare stemmetje zal altijd blijven maar je kunt het beantwoorden met “ik hoef geen kwartje meer te zijn want ik ben al veel meer”. Bovendien kun je met jouw studie kun je veel meer dan jurist zijn dus mocht dit niet lukken dan liggen er nog andere kansen op je weg.

  • Avatar for Hailey 31 maart 2017 / 10:35

   Dankjewel, Saskia! Dat is een goede mantra om te onthouden! En inderdaad, ik moet erop vertrouwen dat de basis die ik heb voldoende is om nieuwe kansen te creëren wanneer dat nodig is. Dankjewel!

 10. Avatar for IRIS 30 maart 2017 / 21:49

  Wat een verhaal meid, heel veel knuffels, dat ten eerste <3 Ik herken wel dingen en heb ook absoluut niet de makkelijkste jeugd gehad. Vooral de drang om mijzelf te bewijzen ken ik heel erg en dat heeft er ook voor gezorgd dat ik vorig jaar overspannen was en tegen een burn out aanzat. Gelukkig trok ik "op tijd" aan de bel, maar dit heeft wel even geduurd voordat ik mij weer helemaal mijzelf voelde. Ik ben steeds meer bezig nu met zelfliefde en dat gaat met vallen en opstaan. Je bent goed zoals je bent! Je hebt al zo veel bereikt en ieder mens is uniek op zijn eigen manier. You can do this!

  • Avatar for Hailey 31 maart 2017 / 10:38

   Dankjewel voor je knuffels! Heel lief! Ik vind het bijzonder om te lezen dat meerdere van ons dit gevoel kennen. Ik hoor van jou en Kim dat jullie (bijna) onderuit zijn gegaan hierdoor. Ook dit is voor mij herkenbaar. Wellicht dat wij door onze rugzak hier net wat gevoeliger voor zijn. Goed om te lezen dat je er bovenop bent gekomen en blijft werken aan lief zijn voor jezelf. Dat is belangrijk! Knuffel terug! ?

 11. Avatar for Stephanie
  Stephanie
  31 maart 2017 / 13:40

  Lieve Hilly,

  Wat een heftig verhaal om te lezen. Ik kan mij voorstellen dat deze woorden een diepe indruk hebben gemaakt en je altijd bij zullen blijven. Maar weet dit; jouw verhaal getuigt van doorzettingsvermogen en ‘ballen’. Doorzettingsvermogen, omdat je je niet uit het veld hebt laten slaan en de doelen hebt behaald die je voor ogen had. En ‘ballen’, omdat je als een van de weinige personen durft te kiezen voor je eigen geluk. Dat is inspirerend en daar benijd ik je voor. Je bent een powervrouw, en laat niemand je ooit iets anders wijs maken. Geloof in jezelf, je kunt het!

  Liefs Stephanie

  • Avatar for Hailey 1 april 2017 / 20:08

   Lieve Stephanie! Wat leuk om van je horen! Dankjewel voor je mooie, lieve en onwijs bemoedigende woorden! Die doen mij erg goed! Dankjewel voor je hart onder de riem en je complimenten! Zo lief! Een hele dikke knuffel voor jou! <3

 12. Avatar for Roos
  Roos
  31 maart 2017 / 20:53

  Wauw, hier ben ik even stil van… heel erg herkenbaar al is het in een iets andere mate. Ik heb vorige week mijn vaste goedbetaalde baan opgezegd om een eigen natuurlijke schoonheidssalon te beginnen. Van huis uit had ik alles mee, alleen door andere omstandigheden was mijn zelfvertrouwen gedaald tot het 0 punt.

  Ik blijf positief door te denken dat een dubbeltje of een stuiver ook meer dan goed genoeg zijn. Werk doen wat bij je past, dat geeft zoveel voldoening en daar maak je ook andere mensen weer blij mee en bovenal jezelf. Materie en status, wat zegt dat nou eigenlijk? Daarom, je bent meer dan goedgenoeg zoals je bent. Of dat nou een duppie of een daalder is. Want is die daalder dan zo gelukkig? Ik wens je echt het allerbeste toe en dat komt helemaal goed. Ik ken je niet maar wil je toch een knuffel geven.

  • Avatar for Hailey 1 april 2017 / 20:13

   Wat een ontzettend moedig besluit, Roos! Hoe gaat het met je schoonheidssalon? Gaat het naar wens! Ik hoop het! Ik gun het je van harte! Je hebt gelijk. Of je een dubbeltje bent, een kwartje of een stuiver, je bent goed zoals je bent. Ondanks dat ik dat wel weet, voel ik het niet altijd zo. Als is het alleen maar omdat ik mezelf, na alles, zoveel meer gun, snap je? Dankjewel voor je cyberknuffel! Heel lief! Van mij krijg je ook een dikke cyber knuffel terug!

   • Avatar for Roos
    Roos
    1 april 2017 / 22:11

    Ah wat tof dat je een reactie geeft. Ik snap je helemaal hoor, het is toch die onzekerheid/faalangst die naar boven komt en blijft zeuren. Ik blijf gewoon tegen mijzelf zeggen dat ik goed genoeg ben. Als een soort mantra. Het helpt maar soms heb ik ook van die paniek momenten dat ik heel erg twijfel aan mezelf. Doe ik het wel goed en heb ik de juiste beslissing genomen. Heel herkenbaar. Ik ben eigenlijk ney gestart en heb mezelf 2 jaar gegeven om het rustig op te bouwen en aan te kijken. Zonder druk gewoon kijken hoe het gaat lopen.

    Ik gun jou ook het allerbeste en geloof dat alle puzzelstukjes op zn plek gaan vallen. Komt echt goed 🙂

 13. Avatar for Mariska van Heel
  Mariska van Heel
  5 april 2017 / 09:46

  Zo mooi dat je juist kiest voor het onbekende omdat je daar happy van wordt! In mijn ogen ben je daarom goud waard want dat is de stoerste keuze die een mens kan maken. De keus voor jezelf en jouw dromen, ik geloof dat daarmee alles op zijn plek valt. Blijf gewoon geloven in jezelf dan komt alles goed xxx

  • Avatar for Hailey 6 april 2017 / 10:40

   Dankjewel voor je bemoedigende woorden, Mariska! Ik hoop inderdaad dat alles op zijn plek zal vallen! Ik blijf het proberen en houd hoop! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *