Follow my blog with Bloglovin

De 8 factoren van mindfulness

De 8 factoren van mindfulness

Eerder vertelde ik je dat mindfulness mijn leven heeft veranderd. Door mindfulness ben ik van een gestreste piekeraar veranderd in een relaxter en milder persoon. Er zijn verschillende aspecten aan mindfulness die bijdragen aan deze “relaxte staat van zijn”. Voor een deel komt dit door meditatie en doordat mindfulness je leert in het hier en nu te leven. Voor een ander deel komt dit doordat mindfulness je leert om een andere houding te hebben tegenover de dingen van het leven. Dit worden ook wel de 8 factoren van mindfulness genoemd.

Al deze factoren helpen je om op een andere manier met een andere instelling tegen het leven te kijken. Deze nieuwe manier van kijken zorgt uiteindelijk voor minder stress en logischerwijs wordt je daarvoor relaxter.

De 8 factoren van mindfulness

Wat zijn dan deze factoren van mindfulness? Deze heb ik voor je onder elkaar gezet:

1. Niet oordelen

Onpartijdig waarnemen, observeren zonder evalueren en categoriseren.

2. Geduld

Begrijpen en accepteren dat dingen vaak tijd nodig hebben, geduld voor onszelf en anderen.

3. Eindeloos beginnen, frisse blik

Dingen zien alsof het voor het eerst is, aandacht voor alle waarnemingen, iedere dag heb je de mogelijkheid om opnieuw beslissingen te nemen en dat creëert mogelijkheden.

4. Vertrouwen

Wanneer je vertrouwt in jezelf kun je ook verantwoordelijkheid nemen, vertrouwen op het waarnemen van gedachten, gevoelens en andere lichaamssensaties.

5. Niet-streven

Doelen loslaten, niet gehecht zijn aan uitkomst of wat je bereikt.

6. Acceptatie

Dingen zien zoals ze werkelijk zijn, open staan voor wat je waarneemt.

7. Loslaten

Niet gehecht zijn, niet vasthouden aan gedachten, gevoelens, lichaamssensaties, ervaringen.

8. Compassie

Lief zijn voor jezelf, lief zijn voor anderen.

De 8 factoren op mijn kledingkast

Persoonlijk heb ik ontzettend veel aan deze instellingsfactoren. Als ik bijvoorbeeld aan het piekeren ben en mijn piekerende gedachten nemen mij volledig over, dan kan de factor “loslaten” mij goed helpen om uit mijn gedachtetrein te stappen en weer in het nu te komen.

Omdat ik mijzelf graag geregeld aan deze instellingfactoren wil herinneren, heb ik ze op mijn kledingkast geplakt. Zo herinner ik mijzelf iedere dag er weer op een subtiele manier aan om mindful aan mijn dag te beginnen.

Inzoomen op de 8 factoren

Aangezien deze 8 factoren zo’n belangrijke rol spelen binnen de mindfulness, wil ik in de komende periode dieper inzoomen op al deze factoren. Wat wordt er nu precies met die factor bedoeld, hoe kan jij het toepassen in je dagelijks leven? Dit ga ik je allemaal vertellen. Hopelijk raak je zo meer vertrouwd met deze factoren van mindfulness en kan jij ze ook in jouw leven toepassen. Want een mindful leven, dat gun ik iedereen!

Ben jij al bekend met de 8 factoren van mindfulness? Pas jij ze toe in je leven? Hoe doe je dat?

Pin voor Later - De 8 factoren van mindfulness

De 8 factoren van mindfulness - De 8 factoren van mindfulness

De 8 factoren van mindfulness 2 - De 8 factoren van mindfulness
Volg:
Deel deze blog!

4 Reacties

 1. Avatar for Eva 10 april 2016 / 20:44

  Hoi Hailey! Super leuk om jou te ontmoeten vandaag! Ik dacht, ik neem gelijk een kijkje op jouw blog. Leuk artikel over mindfulness. Ik heb een tijd gemediteerd maar de laatste tijd doe ik dat veel te weinig. Door jouw artikel realiseer ik mij weer dat ik dat echt weer zou moeten oppakken! Liefs, Eva

  • Avatar for Hailey 11 april 2016 / 12:59

   Hoi lieve Eva! Ik vond het ook heel erg leuk om jou te ontmoeten, meis! Mindful bezig zijn kan door middel van meditatie, maar kan ook op allerlei andere manier. Yoga is bijvoorbeeld ook een goede manier om mindful te worden! Dat doe jij ook, toch? Mijn tip zou zijn om een manier te vinden die goed bij je past. Hier zal ik binnenkort ook tips over delen, dus houdt mijn blog in de gaten! Ga ik ook bij die van jou doen! 😉 X

 2. Avatar for Ashley Andreas
  Ashley Andreas
  4 oktober 2017 / 08:28

  Ik ben ook aan de training begonnen en zit nu in wek 6. In 1 woord:

  Bijzonder!

  • Avatar for Hailey 8 oktober 2017 / 18:27

   Wat goed om te horen dat de training zo goed bevalt! Mindfulness is inderdaad een bijzondere ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *