Follow my blog with Bloglovin

5 redenen waarom je van bewuste leven gelukkig wordt

5 redenen waarom je van bewuste leven gelukkig wordt

Voor de wereld is het vijf voor twaalf. De aarde warmt op, de poolkappen smelten, diersoorten sterven uit. Niet heel gezellig, maar helaas wel waar. Daarom is een bewuste levensstijl niet iets voor een subcultuur, maar pure noodzaak. We moeten vaker bewuste keuzes gaan maken om het tij te keren.

Maar er is nog een goede reden om te kiezen voor een bewuste levensstijl. Je wordt er namelijk ook een stuk gelukkiger van! En wie wil nou niet gelukkig zijn? Dat bewust leven inderdaad leidt tot een gelukkiger leven heb ik zelf ook mogen ervaren. Daardoor ben ik gaan onderzoeken of bewust leven een vergelijkbaar effect heeft op andere mensen. En wat denk je? Het is zo! Dit is een voorbeeld van een onderzoek dat ik tegenkwam in mijn onderzoek naar “groen geluk”.

Misschien vraag je je nu af “hoe kun je precies gelukkiger worden van bewust leven?”. Goede vraag! Ik heb de 5 belangrijkste redenen waarom van bewust leven gelukkig wordt, voor je op een rijtje gezet.

 1. Het verbindt

Ken je het spreekwoord “no man is an island”? Deze uitdrukking verwijst er naar dat mensen niet graag alleen zijn, maar juist graag verbonden zijn met elkaar. Bewust leven draagt bij aan een gevoel van verbondenheid.

Dit komt doordat de keuzes die je maakt, niet alleen om jou gaan. Wat jij in Nederland koopt, kan invloed hebben op het leven van iemand in bijvoorbeeld China. Wanneer je iets koopt dat duurzaam en eerlijk is gemaakt, heb je een positief effect op de hele productieketen die daarmee te maken heeft. Je aankoop in Nederland kan een grote impact hebben op het leven van iemand aan de andere kant van de wereld.

Je bewuste keuzes zorgen ervoor dat jij meer verbonden voelt met de wereld, mensen en dieren. Dat draagt bij aan een groter geluksgevoel.

2. Het geeft je leven betekenis

Door dat je je meer verbonden voelt, geeft bewust leven je bovendien het gevoel dat je onderdeel bent van iets groters. Het geeft meer betekenis aan je leven. Kies er een middag voor om op het strand plastic op te ruimen of doe mee aan een ander duurzaam project. Het feit dat je ergens aan bijdraagt dat groter is dan jijzelf, zal je een stukje meer purpose geven.

3. Je bent meer tevreden met wat je hebt

Bewust leven gaat in essentie om wat je koopt of gebruikt. Hoe meer je koopt, hoe meer effect dit heeft op je ecologische voetafdruk.

Toen ik mij hiervan bewust werd, heb ik mijn consumptiegedrag kritisch onder de loep genomen. Ik hield enorm van shoppen. In de loop der jaren ben ik steeds minder gaan kopen en ben ik zelfs begonnen om zoveel mogelijk te minimaliseren. Spullen geven mij niet langer een gevoel van eigenwaarde. Dat haal ik uit mijzelf.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer tevreden ben met de spullen die ik heb. Ik hoef niet meer per se de laatste trends te hebben. Wanneer ik iets koop, let ik erop dat het van een goede kwaliteit is zodat het lang mee kan gaan.

Doordat ik meer tevreden ben, heb ik ook meer rust. Deze combinatie van rust en tevredenheid is wat maakt dat een bewuste levensstijl bijdraagt aan meer geluk.

4. Je wordt een betere versie van jezelf

Een bewuste lifestyle zorgt ervoor dat je vaker keuzes maakt die goed zijn voor jezelf en voor de wereld. Onbewust (of misschien wel bewust) word je door al die bewuste keuzes een betere versie van jezelf. In plaats van op de automatische piloot te consumeren, denk je na bij wat je koopt en wat voor een effect dat heeft. Zo word je telkens een stukje bewuster en daarmee een net iets geüpgrade versie van jezelf.

5. Je wordt er gezonder door

Uit een onderzoek van Harvard University is gebleken dat er een directe link is gezondheid en geluk. En je raadt het al, hoe gezonder je bent, hoe gelukkiger je ook bent.

Duurzaam, biologisch en vegan voedsel is vaak gezonder. Dat kan een positief effect hebben op je gezondheid. Daarnaast kan iets zoals het eten van seizoen groenten ook een positief effect hebben op je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat een gevarieerd eetpatroon de kans op diabetes type 2 vermindert. Seizoen groenten zijn minder belastend voor het milieu en bevorderen automatisch een gevarieerder eetpatroon. Win-win dus!


Heb jij in je eigen leven ontdekt dat er een link bestaat tussen bewust leven en geluk?

Pin voor Later - 5 redenen waarom je van bewuste leven gelukkig wordt

5 redenen waarom je van bewuste leven gelukkig wordt - 5 redenen waarom je van bewuste leven gelukkig wordt

Volg:
Deel deze blog!

2 Reacties

  1. Avatar for Mariëlle 13 maart 2019 / 14:17

    Totally agree <3 Soms vind ik het lastig, omdat ik gevoeliger lijk te zijn. Maar ik denk dat ik vroeger al constant over mijn streep ging, maar het gewoon niet door had haha 😉 Nu weet ik prima wat te doen!

  2. Avatar for Sannah 14 april 2019 / 10:54

    Helemaal waar! Ik heb het gevoel dat ik er pas net aan ben begonnen terwijl ik er al wel een jaar mee bezig ben. Het is echt een proces wat lang duurt, maar je bent je inderdaad steeds meer bewust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *