Follow my blog with Bloglovin

5 tips voor een dankbaar leven

Tips voor een dankbaar leven

Vandaag is het “Black Friday”. De dag na Thanksgiving. Een feestdag waarop de Amerikanen stil staan bij alles waar zij dankbaar voor zijn. In Nederland vieren wij geen Thanksgiving, maar ik laat mij daar niet helemaal door stoppen

Ruim twee weken geleden ben ik een mini-onderzoek naar dankbaarheid gestart. In mijn blog van vandaag vertel ik je hoe dit is bevallen en geef ik je vijf tips voor een dankbaar leven.

De aanleiding

In mijn eerdere blog over dankbaarheid vertelde ik dat ik net te horen had gekregen dat mijn contract niet wordt verlengd. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manier om positief te blijven. Ik ontdekte dat door dagelijks voor drie dingen dankbaar te zijn, je na twee weken al gelukkiger zou zijn. Nou, dat wilde ik ook wel. Dus ik ging twee weken dankbaar zijn.

Mijn ervaring

Om er zeker van te zijn dat ik iedere dag dankbaar zou zijn, had ik een reminder op mijn telefoon in gesteld. Iedere avond om 22:00 uur kreeg ik de melding: “Dankbaar zijn”.

Ondanks dat ik graag een positief en blij mens wil zijn, gaat stilstaan bij alles wat niet goed gaat zonder enige reminder. Dat kan ik wel. Maar stilstaan bij wat wel goed is, dat gaan minder vanzelf. Een dagelijkse reminder was dan ook geen overbodige luxe voor mij!

In het begin voelde dit momentje om 22:00 uur behoorlijk onnatuurlijk. “Zo, nu ga ik dankbaar zijn.” Het voelt voor mij een beetje alsof iemand tegen me zegt dat we het nu “leuk en gezellig” gaan hebben. Niet heel spontaan of oprecht, naar mijn mening.

Al na een paar dagen veranderde dit gevoel en werd 22:00 uur een moment van reflectie. Een goede manier om even stil te staan bij de dag en dankbaar te zijn voor wat goed of fijn is geweest.

Na ongeveer een week merkte ik dat ik de herinnering op mijn telefoon niet meer per se nodig had om dankbaar te zijn. Vaak dacht ik ’s ochtends al spontaan aan de dingen waar ik de vorige dag dankbaar voor was geweest. Dat bracht meestal een kleine glimlach op mijn gezicht. En geloof me, ’s ochtends lach ik niet vaak, dus dit was een hele belevenis!

Ook werd ik gedurende de dag vaker bewust dankbaar. In plaats van pas om 22:00 uur ‘savonds terug te denken aan dankbare momenten, herkende ik mijn dankbaarheid op het moment zelf. Dit maakte het dankbare moment nog mooier!

Het waren vooral ook kleine dingen waar ik dankbaar voor was. Zoals het jongetje dat tijdens Sint Maarten een aria zong, in plaats van een Sint Maarten lied. Dat is echt een van mijn favoriete momenten geworden!

Ook gebeurde er iets onverwachts. Op het moment dat er iets negatiefs gebeurde, merkte ik dat ik mij vrijwel automatisch ging richten op het positieve. Een negatieve ervaring heeft vaak namelijk ook een positieve kant, waardoor zo ’n ervaring niet per se alleen maar slecht is.

Een voorbeeld hiervan is het einde van mijn arbeidsovereenkomst. Ik ben mij er in afgelopen weken van bewust geworden dat dit juist een nieuw begin is. Dat het een mogelijkheid is om te ontdekken wat ik nu echt wil. En op de momenten dat ik een niet zo leuke cliënt aan de telefoon heb, kan nu dankbaar zijn dat ik die over een paar weken nooit meer hoef te spreken!

Conclusie

Ik heb in de afgelopen twee weken gemerkt dat ik me door iedere dag dankbaar te zijn, een veel blijer en misschien zelfs wel gelukkiger mens voel. Dat zo iets simpels zo ’n groot effect heeft, vind ik wonderbaarlijk!

Mijn mini-onderzoek duurde maar twee weken, maar ik heb zeker de bedoeling om deze nieuwe gewoonte voort te zetten. Wie weet wat het mij nog meer brengt!

5 tips voor een dankbaar leven

Naar aanleiding van mijn ervaringen, heb ik vijf tips voor je om vaker dankbaar te zijn:

  1. Begin en eindig je dag dankbaar.
  2. Wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.
  3. Bespreek de dingen waar je dankbaar voor bent met een ander.
  4. Probeer ook de positieve kant te zien van die dingen die niet goed gaan of niet perfect zijn.
  5. Maak een gewoonte van dankbaar zijn.

Ben jij de afgelopen twee weken ook vaker dankbaar geweest? Laat mij dan weten hoe het was!

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *