5 tips voor een duurzame garderobe

5 tips voor een duurzame garderobe

Shoppen vind ik heerlijk om te doen! Lekker winkels doorstruinen en zoeken naar je nieuwe favoriete kledingstuk. Of het nou is als beloning of juist als afleiding of pure noodzaak, shoppen is heerlijk. En iedere reden om te shoppen is er één, toch?

Maar al dat “kopen, kopen, kopen” heeft ertoe geleid dat wij in een wereld leven waar mens, dier en aarde worden uitgebuit voor onze kleding. Door de lage prijzen van onze kleding weten wij het niet meer op waarde schatten. Vaak kopen mensen om het kopen, niet omdat ze het nodig hebben. Dit is geen duurzame manier van omgaan met kleding. In mijn eerdere blog over eerlijke kleding vertelde ik je hier meer over.

Gelukkig kun je met je koopgedrag en met de manier waarop je met kleding omgaan, een verschil maken en de kledingindustrie duurzamer maken. Maar hoe doe je dat? Wat kan je doen als je een duurzame garderobe wilt hebben? Kan je dan nog wel shoppen? Ik kan je geruststellen, ja dat kan!

Om je een eindje op weg te helpen, deel ik vandaag vijf tips waar mee jij je garderobe duurzaam kan maken.

1. Kledingruil

Ruilen is een van de makkelijkste, goedkoopste en leukste manieren om je kledingcollectie te vernieuwen. Behalve dat je tijdens een kledingruil gratis kunt shoppen, is het ook een gezellige bezigheid. Je organiseert een kledingruil heel gemakkelijk door een aantal vrienden uit te nodigen en met hen te ruilen. Een hapje en een drankje erbij en je hebt een geslaagde kledingruil.

2. Vintage & tweedehands shoppen

Een hele leuke manier om je kledingkast duurzaam te maken, is door tweedehands kleding te shoppen. In plaats van een nieuw item kopen, geef je een oud pareltje een tweede leven. Door tweedehands te shoppen kan je een unieke stijl voor jezelf maken. Vaak vind je tijdens het tweedehands shoppen ook bijzondere, originele kledingstukken. Goede kans dat jij dus de show steelt met je vintage items. En het is goedkoper dan “normaal” shoppen! Ideaal!

3. Eerlijke merken shoppen

Een andere manier om je kledingkast eerlijk en duurzaam te maken, is door eerlijke kleding te kopen. Dit zijn kledingstukken van merken die zich inzetten voor goede omstandigheden voor mens, milieu en dier.

De tijd dat eerlijke kleding grijs en vormloos was, is allang voorbij. Er komen dan ook steeds meer eerlijke merken bij die allen een mooie, stijlvolle en betaalbare collectie hebben. Denk hierbij aan merken zoals Studio Jux, People Tree, Miss Green, Armedangels en ROYAL BAMBOO.

Het leuke aan eerlijke merken shoppen is dat je de merken die de wereld een beetje beter proberen te maken direct steunt. Zo laat je hen zien er een markt is voor betere kleding, wat hopelijk ook andere “gewone” merken aanspoort om anders met kleding om te gaan.

4. Upcyclen

Een andere leuke manier om je kleren een tweede leven te geven, is door er iets anders van te maken. Dit wordt ook wel upcyclen genoemd. Zo kan je van een jurkje een top maken, van een overhemd een rok of van een shirt een tas. Dit is leuk om te doen en nog duurzaam ook!

In dit filmpje kan je zien hoe je van een shirt een tas kan maken. In deze en deze blogpost vind je ook een goede omschrijving! Super leuk en je hebt er geen naaimachine voor nodig!

5. Kleding huren

Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om alledaagse kleding te huren. Door kleding te huren voorkom je dat je een overvolle kast hebt met kleren die je niet draagt. Je huurt de kleding die je graag wilt dragen en zodra je er op uitgekeken bent, breng je ze terug en wordt iemand anders er hopelijk weer blij van. Dit is een ideale manier van hergebruiken!

Inmiddels zijn er al een paar leuke ondernemers die inspelen op deze manier van duurzaam omgaan met kleding. Zo kan je bij MUD Jeans een jeans leasen en bij Kledingbibliotheek Lena kan je allerlei verschillende soorten kleding huren.

Vind jij het belangrijk dat je garderobe eerlijk en duurzaam is? Op welke manier zorg je daarvoor?

Pin voor later

5 tips voor een duurzame garderobe

5 tips voor een duurzame garderobe (2)
Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *