Follow my blog with Bloglovin

5 tips voor een instant duurzaam leven

Naar aanleiding van de dag van de duurzaamheid 2017, lees je in dit artikel 5 tips die je gelijk kunt toepassen om duurzaam te lezen.

Omdat ik jou wil enthousiasmeren, heb ik vijf tips voor je opgesteld die zó makkelijk zijn, dat je meteen duurzaam kunt leven! Dat wil je, toch?

Duurzaamheid is niet moeilijk als je het makkelijk maakt

In de loop der jaren heb ik gemerkt dat steeds meer mensen enthousiast worden over duurzaam leven. Ik krijg steeds vaker geïnteresseerde vragen over hoe je duurzaam kunt leven.

Ondanks deze toenemende interesse, merk ik ook dat veel mensen duurzaamheid ook ingewikkeld vinden. Er zijn zoveel gebieden die vervuilend zijn. Als je alles goed wilt doen, moet je hele levensstijl op de schop. Dat klinkt voor de meeste mensen totaal niet aantrekkelijk. Hierdoor wordt een duurzaam leven op de lange baan geschoven.

Het goede nieuws is dat alle kleine beetjes helpen. Je hoeft niet al je bezittingen weg te doen en zelfvoorzienend in een hutje op de hei te wonen om duurzaam bezig te zijn.

Zelf ben ik een groot voorstander van beginnen met de kleine dingen, die makkelijk zijn toe te passen. Zo houd je het leuk, en voorkom je dat je jezelf ontmoedigt door te veel in een keer te willen. Met een paar kleine aanpassingen, kun je al een zeer positief effect hebben op het milieu. Is dat even goed nieuws!

Tip 1 – Eet minder of geen vlees

Door minder of geen vlees te eten maak je al gelijk een positieve impact op het milieu. De productie van vlees heeft namelijk een grote impact op het milieu.

Voor de productie van honderd gram rundvlees is ruim 1.500 liter water nodig. Uit onderzoek van NRC en Wakker Dier is gebleken de hoeveelheid water dat je bespaart door één dag geen vlees te eten, gelijk staat aan een maand lang niet douchen (bron)! Wow! De CO2-uitstoot die je beperkt door één dag in de week geen vlees te eten, is bovendien gelijk aan 1250 kilometer minder rijden met een auto.

Met de kleine moeite die het vraagt om één dag in de week geen vlees te eten, heb je dus al een enorme impact op het milieu. Moet je je eens indenken wat je bijdrage is als je meerdere dagen geen vlees eet! Al laat je al mijn andere tips links liggen en ga je alleen met deze aan de slag, dan doe je dus al enorm veel voor het milieu!

Tip 2 – Doe mee met Palmolie Challenge

Een groot problemen van deze tijd is palmolie. Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld en zit in voedingsmiddelen, cosmetica, schoonmaakproducten en steeds vaker in biobrandstof. Nu doet de term “plantaardige olie” misschien denken dat palmolie best oké is. De waarheid is helaas anders.

Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar palmolie worden oerwouden in veelal Indonesië en Maleisië in een rap tempo ontbost. Soms wordt dit gedaan met kapmachines, maar vaak gebeurt dit door bossen in brand te steken. De CO2-uitstoot die hierbij vrij komt is enorm en heeft een flinke impact op het milieu.

Daarnaast vervuilt de palmolieproductie ook grond en water. Als gevolg van de ontbossingen die plaatsvinden om plaats te maken voor palmolie plantages worden bovendien dieren zoals de orang-oetang, de Sumatraanse tijger en de neushoorn bedreigd met uitsterven.

Doordat palmolie in ontzettend veel producten zit, kan het een uitdaging zijn om palmolie te vermijden. Op 1 november organiseert http://www.palmolie.info/ een challenge waarbij je iedere dag tips krijgt waarmee je kunt ontdekken hoe je palmolie kunt vermijden. Door mee te doen met deze challenge gun je jezelf de tijd om stapje voor stapje je palmolieconsumptie onder de loep te nemen.

Tip 3 – Stap over op een duurzame bank

Vorig jaar vertelde ik je al over de Eerlijke Bankenwijzer. Banken doen namelijk investeringen met het geld dat wij op onze betaal- en spaarrekeningen hebben staan. Helaas investeren grote banken zoals ING, Rabobank en ABN Amro dit geld in niet duurzame projecten zoals megastallen, kolencentrales en de mijnbouw.

Door over te stappen op een duurzame bank, zorg je er in ieder geval voor dat je zuur verdiende centen niet worden geïnvesteerd in projecten die het milieu schaden. Op de website Eerlijkegeldwijzer kun je zien dat ASN Bank en Triodos Bank veruit het meest duurzaam zijn.

Overstappen kan trouwens simpel doormiddel van de gratis overstapservice die beide banken aanbieden. Hiermee worden je betalingen voor een periode van dertien maanden gratis doorgestuurd naar je nieuwe rekening.

Tip 4 – Koop minder kleding

De kledingindustrie is na de productie van aardolie, de meest vervuilende industrie ter wereld. Jaarlijks worden en 80 biljoen kledingstukken wereldwijd geproduceerd. Hiervoor zijn enorm veel grondstoffen nodig en dit heeft zijn weerslag op het milieu.

Door minder kleding te kopen, lever je al een belangrijke bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot en andere vormen van milieuvervuiling

Tip 5 – Stap over op groene energie 

Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks gemiddeld acht ton aan broeikasgassen uit. Ongeveer vier ton daarvan is afkomstig van gas- en elektriciteitsverbruik. Daarbij gebruiken de meeste huishoudens nog grijze energie zoals aardgas. Door over te stappen op een groene energieleverancier kan de impact van je energieverbruik verminderen. Een groene energieleverancier werkt met natuurlijke energiebronnen.

Op http://www.hier.nu/ vind je de Groene Stroom Checker waarmee je kunt nagaan of jouw energieleverancier wel of niet groene stroom levert. Doet ‘ie dat niet, dan vind je op hier.nu ook welke energieleveranciers wél groene energie leveren.

Met welk van deze tips ga jij de komende tijd aan de slag? Laat het mij weten. Vind ik leuk!

Volg:

4 Reacties

 1. Avatar for Jessica J. 10 oktober 2017 / 11:48

  Dat palmolie slecht is, wist ik al. Die Palmolie Challenge lijkt me een erg interessant hulpmiddel! Ik houd het in de gaten.
  Overschakelen op een duurzame bank moet ik ook eens bekijken. Ik zit als sinds m’n allereerste kinderzichtrekening bij m’n huidige, niet-zo-duurzame bank…
  Bedankt voor de tips!

 2. Avatar for Evelyne
  Evelyne
  10 oktober 2017 / 19:50

  Duurzaam leven is tegenwoordig nodig wil je toch een beetje overleven. Met minder kleding te kopen heb ik totaal geen probleem. Nooit gehad. Ik ga eigenlijk niet graag shoppen, althans niet voor kleren. Overstappen naar groene energie is toekomstmuziek. Ik ben er mee bezig.

 3. Avatar for Tal Daniel 12 oktober 2017 / 13:12

  Wauw handig!! Over de bank had ik nog niet eens nagedacht, ga me er eens in verdiepen!

 4. Avatar for Mariëlle 12 oktober 2017 / 16:06

  Toen ik vegan werd, wist ik nog niks over palmolie. Inmiddels weet ik dat wel en ik heb er meteen werk van gemaakt 🙂 Producten die ik heb, maak ik nog op (want duurzamer dan weggooien haha). Maar bij nieuwe producten let ik er zeker op. Ook staat het wisselen van bank & energieleverancier hoog op mijn lijstje voor dit jaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *