Follow my blog with Bloglovin

5 tips om duurzaam je kleding te wassen

In dit artikel lees je vijf die je helpen om duurzaam te wassen.

Als je duurzamer om wilt gaan met kleding, heb je een scala aan mogelijkheden waarop je dat kunt doen. Zo kun je, zoals ik je dat leer in mijn nieuwste e-book, een duurzame garderobe samenstellen, fair fashion kopen of juist minder kleding kopen.

Misschien wel de makkelijkste manier om vandaag nog duurzamer om te gaan met je kleding, is door op een andere manier je kleding te wassen. Het wassen van kleding is namelijk zeer belastend voor het milieu. Behalve dat dit veel water verbruikt, is de Co2 uitstoot en het energieverbruik van een wasbeurt enorm. Daarnaast zorgt regelmatig wassen er ook voor dat je kleding eerder slijt. Het kan daarom lonen om de manier waarop jij je kleding reinigt onder de loep te nemen. Hoe je duurzaam je kleding kunt wassen, vertel ik je in dit artikel.

1. Was minder vaak

Het is nog al een open deur, maar de nummer 1 tip om duurzamer je kleding te wassen, is door minder te wassen. Het was proces is namelijk het meest vervuilend en milieubelastend.

Niemand zit natuurlijk te wachten op een stinkerd, maar het is echt niet nodig om al je kleding na één keer dragen te wassen. Dit gebeurt echter wel vaak. (Spijker)broeken, rokjes en BH’s kun je doorgaans vaker dragen dan één keer. Aluminium vrije deodorants zorgen er bovendien voor dat je shirts en truien ook vaker dan één keer kunt dragen. Kleine vlekjes kunnen ook met een doekje en wat zeep worden schoongemaakt.

Mocht je kleding toch niet fris ruiken, dan hoeft het ook niet meteen de was in. De meeste luchtjes zijn bovendien ook uit je kleding te krijgen door ze uit te luchten voor een openraam of ze te “stomen” tijdens het douchen. Heeft een nachtje luchten of stomen niet geholpen, dan kan je er altijd nog voor kiezen om het in de was te doen.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder water en energie verbruikt, maar je kleding blijft van minder vaak wassen ook nog een langer mooi. En ja, je raad het al, dat is óók heel duurzaam.

2. Gebruik een milieuvriendelijk wasmiddel

Iedere keer wanneer je een was draait en daarbij wasmiddel gebruikt, komt dit in het milieu terecht. Kies er daarom voor om een natuurlijk en milieuvriendelijke wasmiddel te gebruiken. Deze bevatten geen gifstoffen die in het afvalwater terecht komen. Ik gebruik graag wasmiddel van het duurzame merk Seepje. Zij maken wasmiddel van schillen van de Sapindus mukorossi boom die veel voorkomt in Nepal. Op deze manier is mijn wasmiddel volledig natuurlijk en zo milieuvriendelijk mogelijk.

3. Was koud(er)

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het nodig is om je wasgoed op een hoge temperatuur te wassen om het schoon te krijgen. Ook op koude temperaturen zoals 30 of zelfs 15 graden, kan je was net zo schoon worden als wanneer je het op 40 of 60 graden wast. Ook dit scheelt enorm in de energieverbruik. Dat is niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

4. Hang je was op

Een wasdroger klinkt misschien makkelijk en aantrekkelijk, maar heel milieuvriendelijk is het niet. Ook dit zorgt voor extra energieverbruik en CO2-uitstoot. Zonde eigenlijk, want je was wordt net zo goed droog als je het ophangt! Bovendien zorgt de wasdroger er ook voor dat je kleding sneller slijt. Daar heb je geen last van als je de was natuurlijk laat drogen!

5.Strijk je was alleen als het echt nodig is

Vroeger werd er bij mij thuis altijd op zondag gestreken. En werkelijk al het wasgoed moest eraan geloven. Theedoeken, onderbroeken, sokken. Bizar eigenlijk, want de meeste kledingstukken hoeven helemaal niet gestreken te worden. Als je kleding goed op hangt tijdens het drogen (extra reden om de wasdroger weg te doen), voorkom je in de meeste gevallen een strijkbeurt. Verder kun je er bij het kopen van nieuwe kleding op letten dat je geen kreukende materialen koopt. Dat scheelt veel tijd en energie!

Heb jij nog een andere tip om duurzaam je kleding te wassen?

Pin voor Later - 5 tips om duurzaam je kleding te wassen

5 tips om duuraam je kleding te wassen - 5 tips om duurzaam je kleding te wassen

Volg:
Deel deze blog!

5 Reacties

 1. Avatar for Mariëlle 7 november 2017 / 19:52

  Goede tips 🙂 Ik volg ze allemaal, op het natuurlijke wasmiddel na. Maar ik maak eerst nog dit wasmiddel op en wil dan voor natuurlijk gaan 🙂 Dat is eigenlijk nog het enige dat op dit moment niet natuurlijk is in mijn huissie!

  • Avatar for Hailey 10 november 2017 / 23:20

   Wat goed dat je al zo veel doet op het gebied van duurzaam wassen! Heel knap hoor!

 2. Avatar for Natalie 3 juli 2019 / 14:24

  Jouw tips volg ik allemaal heel gewetensvol bij het hanteren van mijn kleding. Luchten, luchten, luchten is mijn devies. Ik kies ook altijd een milieuvriendelijk wasmiddel. In verband daarmee heb ik nog een tip: volg niet de doseringsinstructies op de verpakking want dan is je wasmiddel zo op. Wasmiddelfabrikanten willen natuurlijk dat je zoveel mogelijk verbruikt. Het is ook helemaal niet goed voor je kleren en al helemaal niet voor de kleuren.

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   31 juli 2019 / 21:18

   Oh ja! Dat is een hele goede tip! Bedankt voor je aanvulling!! Een hele belangrijke!

 3. Avatar for Saskia 27 oktober 2020 / 11:27

  Leuke blog over duurzaam wassen! Ook al gebruik je milieuvriendelijke zeep, je doet het milieu ook geen plezier met het wassen van kleding van bepaalde stoffen. Polyamide, lycra, spandex laten bij elke wasbeurt microplastics los, die in het afvalwater terechtkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *