Follow my blog with Bloglovin

5 redenen om te beginnen met yoga

beginnen met yoga

IMG 5722 - 5 redenen om te beginnen met yogaAls yogadocent ben ik natuurlijk een beetje bevooroordeeld als ik zeg dat iedereen aan  yoga zou moeten doen. Ik houd van yoga en verdien er mijn brood mee, dus hoe meer mensen yoga doen, hoe langer ik op vakantie kan! Ondanks dat daar een kern van waarheid in zit, is dat niet de reden waarom ik deze post schrijf.

Yoga levert namelijk allerlei voordelen op die niet alleen afspelen op een fysiek niveau. Deze voordelen zal je niet of minder snel ervaren wanneer bijvoorbeeld naar de fitness gaat. Bovendien maakt dit ook dat yoga geschikt voor iedereen ongeacht je maat, vorm, leeftijd of lichamelijke gesteldheid.

Mocht jij dit ooit hebben gedacht dat yoga niets voor jou is, dan raad ik je aan om dit te heroverwegen want ik heb vijf hele goede redenen waarom je vandaag nog met yoga moet beginnen.

1. Yoga geeft rust

 

Dat klinkt misschien als een open duur en toch noem ik het, want yoga geeft echt rust! Dit komt vooral doordat je tijdens yoga veel aandacht besteed aan je ademhaling. Door rustig en gecontroleerd te ademen help je je lichaam en geest rustiger te worden. Tijdens yoga leer je hoe je je ademhaling kunt reguleren.

2. Bewegende meditatie

 

Naar mijn mening zou iedereen moeten mediteren, omdat dit leidt tot rust en zelfreflectie. Maar laten we eerlijk zijn, mediteren is best lastig voor ons drukke mensen. Daarom is yoga zo fantastisch. Yoga is namelijk een vorm van meditatie, alleen beweeg je hierbij. De rustige bewegingen in combinatie met concentratie en een gecontroleerde ademhaling, zorgen ervoor dat je tegelijkertijd in een meditatieve staat geraakt. Hierdoor krijgt je geest de ruimte om alles wat gaande is in je leven te verwerken en dat geeft ruimte voor rust en zelfreflectie.

3. Het leert je accepteren

 

Een van de dingen die ik mooi vind aan yoga, is dat het je leert om de strubbelingen en tegenvallers van het leven te accepteren. Dit begint al bij de oefeningen die je doet tijdens een yogales. Door de verschillende houdingen ontdek je iedere keer weer wat je lichaam wel en niet kan doen. Misschien is dat omdat je niet sterk genoeg bent, misschien om dat je niet lening genoeg bent of misschien is het wel omdat je angstig bent. Wat het ook is, je komt het tegen op de yogamat. Yoga leert om de beperkingen van je lichaam te accepteren en daarmee te werken. Het leert je om een alternatief voor de houding te vinden die wel mogelijk is voor jou.

Dit proces van ontdekken en accepteren wat steeds weer gebeurt op je mat, kun je ook meenemen in je dagelijks leven. Net als op de mat heb je in het leven ook niet altijd de mogelijkheid om een situatie te veranderen. Het enige wat je dan kan doen is het leven accepteren voor wat het is en werken met de omstandigheden die je hebt gekregen.

4. Het helpt je om te jezelf te leren kennen

 

Sinds de eerste klas van de middelbare school ben ik alleen maar bezig geweest met succesvol zijn, worden en blijven. Gedurende mijn tijd op school en de universiteit betekende dit dat ik hoge cijfers moest halen, want alleen met hoge cijfers zou ik later succesvol zijn. Na mijn afstuderen was mijn enige focus carrière maken, zodat ik aanzien zou hebben en daarmee dus succesvol zou zijn.

Door al dit streven naar succes, ging ik volledig voorbij aan mijzelf. Ik was constant gestrest en absoluut niet gelukkig. Doordat yoga je helpt om te verstillen ontstond er ruimte om de dingen in mijn leven te reflecteren. Ik ontdekte dat veel van de keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt, gebaseerd zijn geweest op het beeld over hoe de toekomst zou moeten zijn. Nooit heb ik daarbij stil gestaan wat is wat ik wilde of wat ik nodig had.

Yoga heeft mij nieuwe inzichten gegeven over mijzelf en over wat ik nodig heb in het leven. Hierdoor heb ik een andere weg in mijn leven ingeslagen. Iedere keer als ik weer op mijn yoga mat stap, ontstaan er weer ruimte om te ontdekken hoe het met de gaat. Zodat ik steeds weer kan checken of de weg die ik bewandel echt bij me past.

5. Goede work-out

 

Dit wordt niet altijd verwacht van yoga. Met enige regelmaat hoor ik aan het einde van een les die ik heb gegeven “ik dacht dat yoga ontspannen was, maar dit was best zwaar!”. Ja, dat klopt! Yoga is een ontzettende goede workout waarbij je flink werkt aan verschillende spiergroepen.

Yoga is van oorsprong nooit  bedoeld als workout maar als meditatie. Hierdoor wordt soms gedacht dat yoga niet intensief kan zijn, maar niets is minder waar. De moderne yoga zoals wij die in het westen beoefenen, is juist gericht op het fysieke vlak en kan dus best pittig zijn! Mocht je op zoek zijn naar een leuke en intensieve workout, dan kan je zeker een keer yoga proberen!

En? Heb ik je overtuigd?

Lees dit artikel als je wilt weten met welke yogastijl je het beste kunt beginnen!

Volg:
Deel deze blog!

3 Reacties

 1. Avatar for Iris 19 september 2016 / 13:37

  Ik ben net begonnen met Yoga en vind het is inderdaad veel zwaarder dan ik dacht. Ik moet wel zeggen dat ik me daarna ontzettend goed voel. Wel moet ik er nog wat meer regelmaat in vinden. Goed stuk om te lezen, dit motiveert me enorm!

  • Avatar for Hailey 19 september 2016 / 15:54

   Leuk om te lezen dat jij net bent begonnen met yoga! En dat het goed bevalt! Hopelijk lukt het om snel een soort ritme te vinden in de lessen die je volgt. Zodra dat lukt is de kans wel heel groot dat je verslaafd raakt, hoor ;-)! Ga zo door!

 2. Avatar for Desi 19 september 2016 / 20:52

  Yeah! Ik heb yoga weer opgepakt en ik vind het zo fijn. Ik doe nu vooral yin yoga en yin yang yoga en ik vind het zo heerlijk om weer echt bezig te zijn met mijn lichaam. Ik stond altijd 4x per week in de sportschool, maar ik heb nu pas het idee alsof ik mijn lichaam echt goed leer kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *