Waarschijnlijk weet je dit wel van mij: ik vind het belangrijk om bewuste keuzes te maken als het gaat om kleding. Dit betekent voor mij dat ik het belangrijk vindt dat mens, aarde en dier niet hebben geleden onder de productie van mijn kleding. Bewust omgaan met je kleding betekent voor mij ook dat je na de aankoop bewuste keuzes blijft maken. Zo zorg je er namelijk voor dat een kledingstuk langer mooi blijft en je er langer van kunt genieten.
Uit onderzoek dat is gedaan door Greenchoice in samenwerking met het fair fashion merk Mudjeans is gebleken dat Nederlanders nog lang niet zo duurzaam omgaan met hun jeans. Daarom deel ik graag drie tips met je die je kunnen helpen om duurzamer om te gaan met je jeans!
Wist je dat?
Voordat ik dieper inga op de tips, wil ik eerst een aantal feitjes met je delen. De jeans is namelijk een van de populairste kledingstukken ter wereld. Tegelijkertijd is het ook een van de meest vervuilende kledingstukken. Hoe zit dat precies?
- Jaarlijks worden ruim 1,25 miljard spijkerbroeken verkocht.
- 94% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft minstens een jeans in de kast liggen.
- De gemiddelde Nederlander bezit zes paar jeans.
- Van die zes jeans blijft één paar (nagenoeg) ongedragen in de kast liggen.
- Gemiddeld wordt een jeans vier dagen gedragen voordat deze in de was gaat.
- Voor de productie van één jeans is meer dan 7000 liter water nodig.
- Voor het katoen dat nodig is voor één paar jeans, worden zo’n 10 eetlepels bestrijdingsmiddelen gebruikt.
- Bij de productie van jeans worden chemische stoffen zoals bleek en verf gebruikt. Dit is schadelijk voor het milieu en voor de arbeiders die met deze stoffen werken.
Je leest het, genoeg redenen om te bekijken hoe we duurzamer om kunnen gaan met de o zo geliefde jeans!
Tip 1. Was je jeans minder vaak
Uit het onderzoek van Mudjeans en Greenchoice is gebleken dat jeans na vier keer dragen al in de was worden gedaan. Jongeren gooien hem zelfs al na drie dagen in de was. Super zonde! Want voor één wasbeurt is al snel 55 liter water nodig. Tenzij je een ongelukje hebt gehad, is het echt niet nodig om je jeans na zo kort dragen al in de was te doen en kun je het waterverbruik dus uitsparen.
Kleine vlekjes kun je makkelijk met een sponsje, water en zeep verwijderen. Onprettige luchtjes kun je uit je jeans krijgen door het buiten uit te hangen, door hem te stomen tijdens het douchen, of door hem een nachtje in de vriezer te leggen (ja, echt!).
Bovendien slijt je jeans ook tijdens het wassen. Hoe vaker jij je jeans in de was doet, hoe sneller hij op raakt. Een extra reden dus om de wasbeurt uit te stellen als dit niet per se nodig is!
Tip 2 – Was minder heet
Jeans worden vaak op 40 graden of zelfs hoger gewassen. Niet nodig! Ook op koude temperaturen zoals 30 (of zelfs 15 graden met het juiste wasmiddel), wordt je jeans net zo schoon als wanneer je het op 40 of 60 graden wast. Dit scheelt een hele hoop energie.
Kouder wassen is dus niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kunt trouwens ook heel goed wassen op de ECO-stand. Dit bespaart energie én water. Win-win, dus!
Tip 3 – Hang je jeans op
Gooi je jeans na het wassen niet in de droger, maar hang het op aan de waslijn. In de wasdroger slijt je jeans namelijk sneller. Je verlengt de levensduur van je jeans wanneer je deze uithangt. Bovendien bespaar je daarmee ook veel energie.
Heb jij nog een andere tip om duurzamer om te gaan met je jeans?
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mud Jeans.