Follow my blog with Bloglovin

10 dingen die ik leerde van mijn 20’s!

10 dingen die ik leerde van mijn 20’s!

30 jaar - 10 dingen die ik leerde van mijn 20’s!

Gisteren was het zo ver: ik ben 30 geworden! Omdat dat ik vaak het gevoel heb dat ik een twintiger ben die gevangen zit in het lichaam van een dertiger, voelt mijn dertigste als een dingetje.

Gedurende mijn jaren als twintiger is het leven zeker niet altijd makkelijk geweest. Ik heb ik een aantal pittige lessen moeten leren. Maar ik kan oprecht zeggen dat ik daar blij om ben, want sommige levenslessen kan je maar beter zo vroeg mogelijk in je leven leren.En hey, ze hebben me gemaakt tot de persoon die ik vandaag ben en ik mag er zijn!

Reflecterend op de afgelopen tien jaar heb ik ontdekt dat er tien dingen zijn die ik heb geleerd gedurende mijn leven als twintiger.

1. Wees niet zo streng voor jezelf

 

Als tiener en twintiger was ik enorm streng voor mijzelf. Ik had hoge ambities en die moest ik koste wat het kost halen. Ik dacht dat als ik maar hard genoeg werkte,  ik al mijn doelen wel zou halen.

Inmiddels weet ik dat het leven niet zo werkt en dat je soms niet al je doelen haalt, ook al doe je je best. Daarom mag je best wat liever zijn voor jezelf. Uiteindelijk heb je daar veel meer aan en geeft dat ruimte voor plezier.

2. Het is oké om op je besluiten terug te komen

 

Mede doordat ik zo streng voor mijzelf was, moesten al mijn besluiten definitief en succesvol zijn. Boy, was I wrong! Gelukkig heb ik in de loop der tijd ontdekt dat je best terug mag komen op je besluiten. Je verandert iedere dag weer en daardoor kan het best zijn dat besluiten van vroeger niet meer passend zijn. Het is daarom bijvoorbeeld oké dat ik vroeger advocaat wilde worden en nu niet meer. En dat is best lekker kan ik je vertellen!

3. Sommige vriendschappen zijn niet voor altijd,
dus koester de vriendschappen die blijven

 

Als jong bloempje van 20-nog-wat had ik een ontzettend druk sociaal leven. Ik had een hele hoop vrienden of goede kennissen en daar genoot ik enorm van. Vriendschappen waarvan ik dacht dat die mijn hele leven zouden duren, zijn uiteindelijk doodgebloed. Sommige van die verloren vriendschappen deden best pijn, omdat ik dacht dat ze voor altijd zouden zijn.

Dat zijn dingen, die horen ook bij het leven. Dat weet ik nu en dat is prima. Ik heb nu een handjevol goede vrienden over en daar ben ik dankbaar voor!

4. Laat los

 

Wat was ik vroeger een piekerkont! Ik was constant aan het malen over van alles en nog wat en ik kon dingen vaak slecht loslaten. Dingen loslaten is een belangrijke les die ik heb geleerd in de loop der jaren. Ik heb niet  alles onder controle, dus laat het gaan!

5. Stoppen met klagen

 

Zonder dat ik het door had, was ik een ontzettende klaagmuur! Waarschijnlijk kwam dat doordat ik heel streng voor mijzelf was en moeite had met dingen los te laten. Zonde van mijn tijd en energie. Bovendien is al dat geklaag ook absoluut niet leuk voor mijn omgeving. Ik zie nu in dat klagen niets oplost. Ik blijf wel mens, dus ik klaag echt nog wel eens, maar ik probeer dat nu in ieder geval te beperken.

6. Wees jezelf

 

Jemig, wat heb ik veel energie besteed aan iemand anders zijn dan ik eigenlijk was. Ik dacht dat ik het meest succesvol zou zijn als ik zou doen alsof ik voldeed aan het “perfecte plaatje”. Dat werk natuurlijk niet. Nu besteed ik alleen nog maar energie aan zijn wie ik ben. Dat is echt goed genoeg!

7. Wees niet jaloers

 

Jaloers zijn, dat is iets dat hoort bij mens zijn. In plaats van jaloers zijn op de succes van anderen, streef ik er naar om mij juist te laten inspireren door de mijlpalen van de mensen om mij heen. Op die manier kan ik met een oprecht hart blij zijn voor al het goede dat andere overkomen en werk ik eraan om de beste versie van mijzelf te zijn. Dat voelt echt veel beter dan groen zijn van afgunst!

8. Sporten is fijn!

 

Als je mij zes jaar geleden had verteld dat ik vandaag de dag een fanatieke sporter zou zijn én ook nog een sport- en yogadocent, dan had ik je echt voor gek verklaard! Desalniettemin ben ik in de loop der jaren getransformeerd van luie bankhanger tot een fervent sportfanaat! Je bent dus nooit te oud om sportief te worden!

9. Ontwikkel jezelf op alle vlakken die je interessant vindt

 

Als er iets is dat mij typeert, dan zijn het wel mijn vele interesses. Daar waar ik vroeger dacht dat mijn brede interesses juist een nadeel was, zie ik nu dat dit mij een divers persoon maakt. Ik geniet ervan om allerlei verschillende soorten dingen uit te proberen en hoop dat nog vele jaren te blijven doen!

10. Het is oké dat ik “er nog niet ben”

 

Toen ik negentien was, toen dacht ik dat ik het op mijn 30ste helemaal voor elkaar zou hebben. Dikke carrière, mooi huis, geld op de bank. En als ik dat niet zou hebben gered, dan had ik gefaald.

Inmiddels ben ik dus 30 en ach, al die dingen vind ik niet meer zo belangrijk. Ik heb mijn carrière nog lang niet op de rit, maar ik moet nog minstens 37 jaar werken, dus dat komt wel. En ik heb ook geen groot huis en zeker niet veel geld op de bank, maar dat maakt mij niet een minder mens. Het is oké dat ik nog niet goed weet waar ik sta over vijf jaar, want dat hoeft ook niet. Dat maakt in ieder geval de toekomst nog een mysterie en stiekem vind ik dat veel leuker dan weer ik “er nu al was geweest”. The future makes me curious, that is for sure!

Is dit herkenbaar voor jou? Welke levenslessen heb jij al geleerd?

Volg:

2 Reacties

  1. Avatar for Desi 23 augustus 2016 / 09:47

    Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Ik ben nog maar begin twintig, maar veel van deze levenslessen zijn heel herkenbaar. Vooral nummer tien!

    • Avatar for Hailey 23 augustus 2016 / 13:05

      Dankjewel, Desi! Wat goed dat deze lessen al herkenbaar zijn voor jou! Maar jij bent natuurlijk al op hele jonge leeftijd begonnen met bewust leven en dat scheelt een hoop! Jong geleerd is oud gedaan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *